El detonant ha estat la notícia publicada el dissabte al diari ARA:
http://www.ara.cat/premium/
http://www.ara.cat/premium/
Poso a continuació el vídeo i el text de la pàgina de tv3:
A continuació el text de la web de tv3:
http://www.telenoticies.cat/noticia/2201095/catalunya/Un-horari-catala-diferent-de-lespanyol-i-com-el-centreeuropeu
Barcelona
Un horari català, diferent de l'espanyol i més racional
Redacció - 27/10/2013 - 17.30h.
Un horari català com el centreeuropeu.
L'horari escolar, i també el laboral, són en l'origen del debat sobre la racionalització i reforma dels horaris. Un debat que últimament s'ha vinculat al del fus.
Fa un mes al Congrés dels Diputats s'aprovava un informe que demana al govern espanyol que estudiï mesures per a una organització del temps més racional i també el canvi de l'hora actual --una herència franquista-- a la de Londres, la que li correspondria a Espanya per la seva situació al meridià de Greenwich. Mantenir el fus horari actual a Catalunya és el que reclama un grup d'acadèmics d'aquí, en una proposta que ha fet pública i que, com la de Madrid, aposta pel canvi de costums horaris de la població, però posant l'accent en la igualtat home-dona.
Fabián Mohedano, impulsor de reformahoraria.cat, explica que "hem de fer uns horaris emancipadors perquè el que volem és que torni la dona, però també l'home a casa. Uns horaris emancipadors que permetin la participació social, política i comunitària dels nostres ciutadans. És a dir, volem uns horaris que siguin una oportunitat per al creixement cultural de les persones."
Al grup hi ha membres que es dediquen fa anys a assessorar empreses en aquesta qüestió. Amb exemples que demostren que uns horaris millors concrets per a cada treballador segons el que fa i com viu són compatibles amb una millor productivitat. Però expliquen que cal que els canvis vagin de baix a dalt i no imposats per una llei.
Jordi Ojeda, professor UB i fundador de Rational Time, diu que "o ens posem d'acord tots o és molt difícil canviar perquè jo puc intentar anar a dinar a les 12 i a sopar a les 6 però si no hi ha restaurants oberts no ho podré fer. Hi ha propostes molt concretes que ens permetria fer aquest canvi però necessitem una certa pedagogia."
Un canvi de costums que, diuen, podria començar, com a Centreeuropa, per esmorzar més aviat i en més quantitat per anar a treballar abans, dinar abans i més lleuger, i sortir de la feina a una hora que permeti la vida familiar, l'associacionisme i el descans. Un canvi global en què també caldria modificar altres horaris, com els de la televisió o els de l'oci.
No hay comentarios:
Publicar un comentario