jueves, 25 de octubre de 2018

Vídeo de la UB en la col·lecció #aborddelBeagle sobre els horaris d’hivern i d’estiu i el fus horari

La Universitat de Barcelona ha posat en marxa una col·lecció de vídeos sobre diferents temes de divulgació de la ciència relacionat amb l'actualitat. M'han proposat participar en el primer vídeo de la col·lecció #aborddelBeagle per a parlar del tema del canvi d'hora d'estiu a hivern i d'hivern a estiu, i, en cas de no fer aquest canvi, indicar quin és el millor fus horari en el que ens hauríem de quedar. Tot plegat en el marc del debat que la Comissió Europeu va engegar fa mesos sobre l'oportunitat de deixar de fer el canvi d'hora i la necessitat de que els països estiguin en el fus horari més adient. 

Us deixo el vídeo i a continuació el text en que es basa el vídeo, amb una mica més d'extensió, espero que us agradi.


Per entendre la importància del canvi d’hora d’estiu a hivern i d’hivern a estiu hem de pensar que el temps és sistèmic, això vol dir què el que fem en un moment determinat pot afectar-nos en un altre moment. Una forma senzilla que utilitzo per explicar-ho és amb la imatge d’una piràmide dividida en tres nivells:

- En el nivell més baix i més ample hi estaríem tots nosaltres. Des que ens llevem fins que anem a dormir prenem decisions contínuament on el temps és important (l’ordre de fer les coses, les prioritats que assignem, la gestió de l’agenda, la decisió sobre la mobilitat, etc). A aquest nivell li diem l’horari de les persones.

- En el nivell intermedi hi hauria els horaris laborals, uns horaris cabdals sobre la vida de les persones perquè una gran part de la nostra vida la desenvolupem treballant. La forma en què es gestionen aquests horaris poden afavorir la flexibilitat de la jornada, el compliment de la producció o l’atenció als clients.

- I a l’extrem superior, més estret, hi hauria els horaris de la societat, són tots aquells que tenen un impacte directe sobre nosaltres i que molts cops no els podem alterar. Són el calendari laboral, el calendari escolar, l’horari del transport públic o del sanitari, l’horari dels espectacles o l’horari de la televisió.

El canvi d'hora d'estiu a hivern i d'hivern a estiu es va impulsar en el seu moment per motius d'estalvi energètic que ara no es justifiquen perquè ara no es produeix aquest estalvi. A més està demostrat que provoca una alteració del rellotge circadiari a les persones,  provocant molèsties durant dies, especialment en el jovent, la gent gran i la gent amb problemes de salut.

Si decidim no canviar l’horari a l’hivern i a l’estiu cal decidir si ens quedem amb l’horari d’estiu o amb l’horari d’hivern. El fus horari és clarament una decisió de la societat que no depèn de nosaltres però té un impacte sobre la nostra vida i, tenint en compte el caràcter sistèmic del temps, el fus horari pot tenir un gran impacte sobre les persones.
.
Els experts defensen clarament l'horari d'hivern per tal de poder sincronitzar el nostre cos amb la sortida i la posta del sol al llarg de tot l'any, especialment a l'hivern, altrament tindria un impacte sobre totes les persones que podria afectar al rendiment escolar i a la productivitat de les persones i, de retruc, a la productivitat de les empreses i organitzacions.

Nota: Podeu veure el detall del dictamen del Consell per a la Reforma Horària en el següent link
https://conocimientocolaboraciontiempo.blogspot.com/2018/10/reformaHorariasupressiodelcanvihorari.html



No hay comentarios:

Publicar un comentario