domingo, 3 de junio de 2018

Article "Indústria 4.0 i @ReformaHorària" publicat a @elperiodico


Article publicat el diumenge 3 de juny de 2018 a El Periódico. Os deixo a continuació el text de l'article (podeu llegir-ho també en castellà aquí):

Indústria 4.0 i Reforma Horària
Els avenços en intel·ligència artificial i en robòtica tindran un impacte sobre el temps de les persones
Jordi Ojeda


La quarta revolució industrial està impulsant un canvi en la producció, distribució i consum dels béns i serveis. La coneguda com a Indústria 4.0 també suposa un canvi realitzat a una velocitat sense precedents com a conseqüència de l'ús combinat de la robòtica, la intel·ligència artificial, la nanotecnologia, la ciència dels materials o la fabricació per addició. El temps d'arribada al mercat de les innovacions cada vegada és més curt i a mida de les necessitats de cada consumidor, per a qui només hi haurà avantatges. Llavors... ¿qui patirà l'impacte dels avenços tecnològics?

Els titulars profètics més pessimistes dels mitjans de comunicació auguren centenars de milers de pèrdues de llocs de treball en els propers anys, i passarà de manera més accelerada i amb el perill que pugui provocar grans desigualtats en la població. Sorgiran noves necessitats de formació i de capacitació dels nous llocs de treball que obligaran les persones a adaptar-se als canvis que han de venir i que es manifestaran en tota la seva esplendor en la quantitat de temps que dedicarem a la feina i, sobretot, en la seva distribució al llarg del dia, de la setmana i de l'any.

L’ impuls d’una nova cultura del temps és fonamental per guanyar en salut i qualitat de vida mitjançant l'ús d'uns horaris i uns hàbits més racionals. ¿Com afectarà la quarta revolució industrial al temps de les persones? En realitat, el temps és un factor sistèmic, cal respondre la pregunta tenint en compte la societat, les organitzacions i les persones.

Des d'un punt de vista de temps i societat, un dels aspectes obvis que des de la societat civil i el debat polític s'hauria d'analitzar és la disminució del còmput anual d'hores de feina, un repartiment dels dies festius de manera més racional al llarg de l'any i reinventar el concepte de les vacances. La reducció de les hores de treball anuals o, fins i tot, la possibilitat que el divendres es converteixi en dia festiu (tres dies de cap de setmana) pot provocar un augment de l'oferta laboral per a les organitzacions que treballin 24 hores al dia i, sobretot, per al sector serveis en general i el del lleure en particular. I, posats a analitzar, tenint en compte l'efecte sistèmic del canvi que se'ns acosta, hauríem de reflexionar sobre les possibilitats i efectes de la implantació d'una renda bàsica universal, probablement un dels millors instruments per evitar l'impacte de les desigualtats que es poden donar en un futur immediat.

Respecte als horaris de les organitzacions, hi ha una necessitat evident d'augmentar la flexibilitat però caldrà fer-ho de forma regulada per facilitar la conciliació: l'horari i el calendari laboral són factors que afecten la vida de les persones i que evolucionen amb l'edat , amb la salut i amb l'entorn familiar.

Finalment, des del punt de vista del temps de les persones, canviarà la forma en què desenvolupem les nostres carreres i tindrà un impacte directe sobre el nostre temps personal. La recerca de l'emoció i una gestió racional del temps personal farà augmentar la nostra qualitat de vida i serà la clau dels pròxims anys.

L'impacte de la Indústria 4.0 és inexorable. Haurem de preparar-nos per al canvi que s'acosta. Un canvi que la societat ha de reflexionar i aplicar, vetllant perquè es realitzi en igualtat, llibertat i respecte per a totes les persiones. No deixem que el que la urgència  no deixi pas la necessitat.

Jordi Ojeda, professor del Departament d’Empresa de la Universitat de Barcelona


No hay comentarios:

Publicar un comentario